Dolmen de la Vila de Gola de Bous

Aquesta construcció megalítica és de les més singulars de Catalunya, tant per les seves dimensions com per la seva orientació: es tracta d’una de les anomenades galeries catalanes més grans de Catalunya. Probablement va ser construït al neolític final, cap el 2500 aC i reutilitzat en el bronze mitjà. En època ibèrica va ser arranjat com a habitacle.

Va ser descobert per mossèn Serra i Vilaró el 1916. Les diferents troballes de l’aixovar són avui dipositades al Museu Diocesà i Comarcal de Solsona.

“El dolmen de la Vila de la Gola de Bous està situat al municipi de Llobera, (Solsonès) i és el més gran de Catalunya. El túmul fa 32 metres de diàmetre, la galeria en fa 10×1,9×2,3. Les lloses fan 2,45×2,20 m i 0,45 de gruix. Les laterals pesen unes 5 tones. Va ser descobert l’any 1916 per mossèn Serra i Vilaró (…). La prova del carboni 14 el data de l’any 2550 aC; al fons hi enterraven els cadàvers i a l’entrada hi dipositaven les ofrenes. Pel solstici d’hivern, quan surt el sol, durant uns segons, la seva llum toca al mig de la pedra del fons del dolmen i, alhora, a les dues pedres del costat”.

Joan Viladomat, 2003

 

Cista de Codina Sagrera (2700-2000 aC)

El dolmen de la Vila de la Gola de Bous, si bé per reconegut i singular, no és l’única construcció del megalític del municipi de Llobera. Situat al bosc de Barclons, a prop de l’hostal Nou, hi ha un lloc d’enterrament aïllat, el qual també va ser excavat per l’historiador Serra i Vilaró entorn als anys 20. Es tracta d’un sepulcre similar a una cambra megalítica amb un túmul de forma cilíndrica. Només queden dretes dues parets de lloses amb una altra de caiguda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *