Ruta interpretativa per l’entorn

Una ruta interpretativa per l’entorn de Prades de la Molsosa i Castelltallat permetrà conèixer el seu patrimoni natural i històric així com els valors paisatgístics, culturals i de custòdia.

En el marc del Projecte BASSADÒRIA que estan duent a terme Territori de Masies i el Grup de Natura del Solsonès (GNS) es farà una sortida pels voltants de Prades i Castelltallat per descobrir alguns dels seus elements patrimonials més destacables. Es podran veure construccions de pedra seca, basses, fonts, boscos, picots, arbres centenaris, arbres fruiters de varietats tradicionals, incendis, ermites, icnites, Geoparc, paisatges i unes fantàstiques vistes des de l’Observatori Astronòmic de Castelltallat.

El projecte BASSADÒRIA té com objectiu realitzar accions al servei dels espais agroforestals del Solsonès i rodalies, és a dir, generar espais de reflexió i oferta d’activitats pel reconeixement integral dels serveis ambientals dels boscos i espais agroforestals del territori, i vincular el seu manteniment i millora amb bones pràctiques i la participació veïnal i del visitant. Per això, també es farà una identificació col·lectiva d’elements emblemàtics pels serveis ambientals: conèixer elements i espais d’interès natural, participar en ciència ciutadana i fer custòdia participada.

Serà una ruta guiada pels propis veïns de la zona i naturalistes de la comarca, ambdós bons coneixedors del territori.

L’inici de la ruta serà a les 3 de la tarda des de l’aparcament de Prades de la Molsosa on l’Arnau Vilaseca de l’Associació Cultural de Prades ens parlarà dels elements d’interès de pedra seca. Després s’iniciarà la caminada fins a l’Observatori Astronòmic de Castelltallat acompanyats pel Joan Muns de Cal Prat Barrina i del Fermí Sort  del Grup de Natura del Solsonès que aniran explicant diversos elements del patrimoni que es vagin trobant pel camí. Es passarà per la bassa de Ratera, la Torreta de Cal Gras i la Serra del Pal on es podrà veure el que queda de les obagues de pinassa que hi havia abans dels grans incendis forestals de 1998 i unes restes fòssils anomenades icnites. Es passarà per la Creu Grossa i la Font del Rector fins arribar al nucli del castell, església i rectoria de Castelltallat on el Toni Guntín de l’Observatori Astronòmic de Castelltallat ens farà una petita visita a la Sala dels Planetes.

Continuarem la caminada fins a la casa El Mas, on sota una alzina centenària i amb l’Albert Tarragó i el Fermí Sort, del Grup de Natura del Solsonès, es parlarà de ciència ciutadana (BIOSOL i Servidor Web) i es farà un taller participat d’elements i espais de custòdia.

Després es farà la tornada cap a Prades passant per la font del Mas, la barraca de pedra seca de les Ufanoses, els pollancres de la rasa de Barrina i l’hort vell, i finalment pujarem fins l’ermita de Sant Martí de Bertrans.

La ruta es farà el proper dissabte 15 de març i el punt de trobada serà a l’aparcament del poble de Prades de la Molsosa a les 3 de la tarda. Serà una ruta circular i l’hora prevista d’arribada és les 7 de la tarda.

Es tracta d’una proposta oberta a tothom i només cal una inscripció prèvia abans del 15 de març a informacio@territoridemasies.cat o trucant al telèfon 693054437. La sortida és gratuïta però té un preu de 5 € si es fa el Berenar de Tasta Territori previst per a les 17.30h (3 € pels socis de Territori de Masies).

Territori de Masies, neix el 2009 i es consolida el 2013, com una associació formada per veïns, associacions i empreses dels pobles del sud del Solsonès, Castelltallat i Llanera. Treballa per promoure el coneixement, respecte, conservació i promoció del patrimoni posant èmfasi en la recuperació de la memòria i cultura popular, la reivindicació de la cultura pagesa i de la vida als petits pobles.

El Grup de Natura del Solsonès és una secció del Centre d’Estudis Lacetans (CEL), que té com a objectius principals estudiar, protegir i difondre els valors naturals de la comarca.

Aquest projecte es pot dur a terme gràcies a l’ajut a la cooperació per al foment de cadenes curtes i mercats locals finançat pel Departament d’Agricultura, Remadaria, Pesca i Alimentació i el Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament rural: Europa inverteix en zones rurals.