Sant Just Joval

El terme s’esmenta per primera vegada el 977, es creu que en aquesta època ja existia una església, que seria la capella de sant Martí, esta semiderruïda dalt d’un turo, estava situada dins de l’antic terme del castell de Joval.
En un principi aquesta capella depenia de Solsona, però el 1129 passa a ser Parròquia.
L’Església actual es del segle XVII, a dins hi havia hagut un retaule barroc que va estar destruït per la guerra civil i en l’actualitat hi han St. Martí, St. Pau  i St. Pere a l’altar major, també hi ha Sta Rita en un altar lateral.
Amb la construcció del Pantà de St. Ponç la parròquia queda dividida i l’any 1959 s’inicia la construcció d’una nova Església més a prop de la ctra., al costat de l’urbanització del Pi de St. Just, que llavors encara no existia. La parròquia passat a ser la de St. Just Joval perquè es comparteix funcions  antiga capella  de St. Just.
L’Església de Joval que estava força malmesa, va estar restaurada el 1996 per iniciativa d’algun veï i la restauració es va fer bàsicament amb la ma d’obra   veïns i exveïns.
Actualment si fan dos misses l’any: el diumenge següent de Sta. Rita al maig i el diumenge següent de St. Martí al novembre.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà.