Cultura i producte local

[wpg]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Cultura popular i festes

Al Sud del Solsonès, l’associacionisme i el patrimoni cultural popular són uns dels principals actius de la comarca. En un territori dispers com és el cas, les dinàmiques associatives cobren una gran importància en la dinamització i la cohesió de la població, i en són una bona mostra l’elevat nombre d’entitats associatives que, ja sigui des de l’altruisme o des de la professionalitat, treballen per al benestar col·lectiu comarcal.

Existeixen una trentena d’entitats que organitzen festivitats i actes al territori (consulteu-les a les fitxes dels diferents municipis).

Un element singular de la comarca és segurament la gran quantitat de gent que apleguen les cites populars anuals que mai fallen: les celebracions tradicionals del folklore solsoní, un element de la cultura popular d’aquestes terres que es manté invariable any rere any.
Les fires i festes del Sud del Solsonès

El Solsonès compta amb 7 fires anuals, dues d’elles celebrades des de temps immemorials: la Fira de Sant Isidre de Solsona, i la Fira de Santa Llúcia de Navès. I tres d’elles es celebren als municipis del Sud del Solsonès. En totes hi trobem productes artesanals; a més, en el cas de la Fira del Trumfo, de Sant Isidre, de Torregassa, d’Empelt i de Santa Llúcia, també hi ha productes alimentaris i relacionats amb l’agricultura, la ramaderia i les eines del camp.

Els grans protagonistes de les fires del Solsonès són, doncs, l’artesania, l’agricultura, la ramaderia i els oficis tradicionals i eines del camp.

Al llarg de l’any es celebren diferents actes al territori com Festes Majors, Fires, estrenes d’obres de teatre local, caminades…. Gairebé totes elles són impulsades des d’entitats sense afany de lucre. Podeu consultar-les a la fitxa de cada municipi.

 AGENDA D’ACTES POPULARS


Més informació a: Solsonès Viu

 

Gastronomia

Bons embotits artesanals com els bulls, i butifarres blanques i negres.

Abunden en els boscos de la comarca els bolets que tenen un bon paper en la cuina tradicional.
Molt sovint es fa servir l’allioli de codony , Pinell en celebra una festa el diaXXX
Un plat conegut es també el blat pelat a la cassola que es cuina amb carn de porc.
Es fan molt les coques de llardons i també son típiques les bales de trabuc que son com uns confits d´ametlles
La ratafia és un dels licors típics de la zona, especialment d’Ardèvol

Per tal de potenciar el producte local i la seva gastronomia, un cop l’any el Gremi d’Hostaleria del Solsonès organitza les Jornades Gastronòmiques.

On menjar?

Més informació a : Gremi d’Hostaleria del Solsonès

 

Artesania i producte local

Al Sud del Solsonès, com a la resta de la comarca, en els darrers temps han crescut les iniciatives d’artesans professionals, tant alimentaris com no alimentaris.Al Sud el Solsonès existeixen 13 iniciatives artesanes, 3 de les quals formen part de la xarxa ‘Territori de Masies’ , totes elles relacionades amb l’hostaleria (bolets i conserves de bolets Rovirasansa, Xai de Cal Puigpelat, Forn de Pa Guerres).

Més informció a Artesans del Solsonès