Paisatge i Natura

[wpg]

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Constituït principalment per rouredes incipients de roure subpirinenc i de fulla petita, carrascars, pinedes de pinassa i de pi blanc, brolles de romaní , joncedes i fenassars. Els conreus de cereal que configuren un mosaic agroforestal d’alt interès i els boscos de ribera com el riu Negre i el riu Cardener i l’entramat de petites rases que banyen els municipis, i l’extrem més meridional de la Ribera de Madrona l’embassament de l’Alsina i el pantà de Sant Ponç es presenten com els petits oasis enmig d’una terra en regeneració d’un fort incendi, que el 1998 va afectar més de 20.000 ha d’aquestes contrades. La meitat meridional del Solsonès és un territori diferenciat del nord, més muntanyós, més humit que conforma els límits dels Prepirineus catalans.

Les serres de Pinós i del Rèvol accidenten el paisatge i trenquen el paisatge planer de la gran depressió de l’Ebre i donen pas a les terres que s’enlairen cap el prepirineu. És precisament aquest variat relleu i climatologia que fa del territori una gran font de diversitat biològica que compta amb petites zones humides, planes agrícoles, boscos i formacions guixenques amb endemismes importants a La Molsosa.
Destacar en aquests paratges espècies com l’àguila calçada i la marcenca, el falcó mostatxut, mussols i òlives. Als rius podem trobar-hi alguna llúdriga, ànecs collverds i algun blauet i a les basses diversos ocells aquàtics com el balquer, la polla d’aigua i el cabusset, etc. que podem observar des de les instal·lacions ornitològiques de l’embassament de l’Alsina, instal·lades pel Grup de Natura del Solsonès.
La flora és rica i variada, gatolins, clavells boscans, boixedes i algun peu de boix grèvol, corniols, ruac i abelleres esdevenen algunes les espècies del nostre entorn.
Tota aquesta diversitat queda avalada per l’existència d’un PEIN de 175 ha (el del Miracle) i un espai de Xarxa Natura 2000 (Les Obagues de Madrona), així com diversos Espais d’interès Natural com les planes agràries de La Molsosa, de Puigferrers, els Plans de Sant Tirs o el mosaic de roures de Llobera.

 

Informació d’interès:
Serveis:
Photo-logistics: guiatge i fotografia de natura
Tirantmilles: Guiatge i esports d’aventura
Grup Natura del Solsonès

Per saber-ne més: 
DVD El Solsonès. Natura i Cultura al bell mig de Catalunya
El Medi natural del Solsonès / Jordi Nicolau… [et al.] ; David Guixé (coordinador) Matèria Flora Fauna Natura Solsonès (Catalunya : Comarca) Autor addicional Nicolau, Jordi Guixé, David Centre Tecnològic Forestal de Catalunya ISBN 9788447533138.