Les farines ecològiques de Territori de Masies són elaborades amb blats fets en camps i feixes de les sòcies agràries del baix Solsonès i rodalia, a dia d’avui, pel pagès Arnau Vilaseca de cal Palà de Prades, la pagesa Pilar Clotet del Molí de Bonsfills de Vallmanya, el Joan Caelles de Moncunill d’Ardèvol i la Dolors Mas, de cal Piquet de Vallferosa.
Són farines elaborades amb blats antics, aquells Triticum que conserven propietats nutritives i organolèptiques de molta qualitat, i una proporció de gluten equilibrada. Són varietats antigues adaptades a l’entorn. Són fortes, possiblement més resistents al nou clima. Formen part d’una manera concreta de fer pagesia, i són patrimoni. La farina ecològica de blats antics és complementada per una línia secundària de farines de varietats modernes singulars, com la del blat tujena.
Totes elles són farines fresques, sense refinar, de qualitat i ecològiques, mòltes a la pedra, de moment al molí de pedra de cal Pauet (L’Espunyola), mestre, padrí, mentor i animador incansable, i un dels principals responsables que avui, la farina de Territori de Masies sigui una realitat.
→ Les farines moltes a la pedra conserven molt més el sabor i les propietats del blat que les moltes en processos industrials. Durant la moltura la pedra del molí,en el nostre cas de pedra de lava, corindons i diamant, s’escalfa molt poc i això permet mantenir gran part de les propietats del blat. En canvi, en processos industrials, els cilindres són metàl·lics i s’esaclfen molt i la farina presenta menys propietats. Quan és molt el gra no s’elimina ni el segó ni la capa proteica, ni el germen, de manera que s’aconsegueix una farina molt més vital que les industrials amb moltes propietats nutritives. És la farina integral. La qualitat de la farina depèn del grau d’extracció del segó, que és el que concentra les propietats nutritives i la fibra. La farina integral conserva tot el segó, i, en el nostre cas, la semi integral en conserva el 90%, i la blanca el 80%. Per tant les farines integrals i semi integrals són nutritivament més riques que les blanques. La farina integral passa a semiintegral en un procés de tamissat (filtratge entre teles), i aquesta passa a blanca per un procés similar. El segó és un subproducte d’aquest procés, molt utilitzat en dietètica i també en ramaderia. La farina blanca molta a la pedra conserva el germen i l’endosperma, i a les integrals i semi-integrals s’hi afegeix el segó. En canvi, les farines industrials eliminen el germen, tant en la blanca, semi integral com en l’integral. Les farines moltes a la pedra, al conservar el germen, conserven millor els nutrients essencials, tenen un millor índex glucèmic (çes a dir, els hidrats de carboni són més fàcilment digerits i absorbits), una hidratació superior i més midó danyat, produint una fermentació més activa. El germen també aporat una aroma i sabors molt potenciats i característics. El pa fet amb farines moltes a la pedra es manté tendre més temps.
→ La farina ecològica de Territori de Masies existeix gràcies a la inquietud de sòcies agràries que cultiven cereal ecològic per lluitar contra el contrasentit que a un país tan cerealícola com el del baix Solsonès i rodalia el cereal que es conrea sigui gairebé inexistent a cuines i fleques. Sorgeix també per enfortir i reivindicar la petita pagesia compromesa, aquella que amb els peus al tros i el cor a la mà, treballa perquè als pobles del baix Solsonès i rodalia es pugui viure de la terra i s’hi pugui viure. Aquella que coneix i es reconeix en el tapís de camps i boscos, en la cultura pagesa, i en l’anhel de petits pobles plens de vida. I aquella que té la convicció que res d’això serà possible si no es coopera enlloc de competir.
Sembrada i collida a cal Piquet Vallferosa (2024)
Sembrada i collida a cal Palà de Prades de la Molsosa.
Sembrada i collida a Moncunill d'Ardèvol.
Sembrada i collida a cal Palà de Prades de la Molsosa
Sembrada i collida al Molí de Bonsfills de Vallmanya.
Sembrada i collida a cal Palà de Prades de la Molsosa.
Botiga online
Biokor
Passeig de Sant Antoni Maria Claret, 15
25280 - Solsona
Taribó Fruits
Carretera de Torà, 32
25280 - Solsona
Agrobotiga El Miracle
Santuari del Miracle, crta. del Miracle s/n
25290, Riner (Solsonès)
Restaurant Hostal de Pinós
Plaça del Santuari, s/n
25287 - Pinós (Solsonès)
Antiga Casa Magí
Plaça de la Creu, 7
25750 - Torà (Solsonès)
Gasolinera Troy Palà, AVANTI
Carretera B-420, Cardona a Berga Km 1,7
08261 - Cardona (Bages)
L'espigol
Plaça Barcelona 92, 1
08280 - Calaf (Anoia)
Forn de Jorba
Avinguda de canaletes, 36
08719 - Jorba (Anoia)
Fem Cadena
Avinguda de Barcelona, 12
25300 - Tàrrega (Urgell)