Història

 

“Qui no pot aprofitar-se de 3.000 anys d’història, viurà a les fosques la resta de la seva vida.
Goethe.

 

De l’Edat de Pedra a l’Edat dels Metalls.  

La història del Sud del Solsonès està ben documentada des de la prehistòria, concretament des del neolític, època en què s’inicia l’agricultura i la ramaderia. És també una època caracteritzada per la cultura dels sepulcres de fossa, i més al nord, de cistes,  guarda testimonis fins als nostres temps.  A finals de l’època neolítica apareix la  civilització megalítica, caracteritzada per la construcció de megàlits, monuments construïts amb pedres grans.  Normalment es tracta de sepulcres col·lectius, que poden ser de diversos tipus, però el què més abunda al Sud del Solsonès són els dolmens. El Solsonès és una de les comarques del Principat amb una densitat més elevada de megàlits.
Són també substanciosos els testimonis d’antics poblats ibèrics a partir del s. VI aC…

Cista o caixa:és el tipus més senzill de dolmen format per dues pedres verticals i una d’horitzontal.
Dolmen: Tomba megalítica de planta senzilla amb tendència rectangular, sense additaments, per oposició a galeria coberta, sepulcre de corredor, etc

Més informació: Centre d’Estudis Lacetans. Grup d’Arqueologia

 

La Catalunya Medieval, el Barroc Rural i les Guerres Carlines:

Un dels altres grans moments de la història del baix Solsonès és la que va portar a aquests indrets a configurar-se com a zona de frontera entre els sarraïns i la Catalunya Vella o comtal. Diferents torres de guaita són avui el testimoni viu d’aquell temps en què el baix Solsonès i el seu entorn era terra de frontera. En segon lloc, a Territori de Masies compta amb un ric i valuós patrimoni del barroc rural, forjat entre els segles XVII i XVIII, quan es van esculpir desenes d’altars que alberguen esglésies i ermites del territori. I en darrer lloc, Territori de Masies destaca la convulsa època de les guerres carlines (segle XIX), que van tenir al baix Solsonès alguns dels seus escenaris més destacats. A més a més, va activar socialment gran part del veïnat d’aquesta zona: amb un fort arrelament de la tradició i amb una tradició conservadora, la majoria van donar suport a la causa carlina.

 

DSCF1244tm-e1316347924690DSCN2503

CConeix la història a través dels municipis: Visita els plafons interpretatius de Territori de Masies (Clariana de Cardener, Prades de La Molsosa, Santuari de Pinós, Ardèvol, El Miracle, Torre de Peracamps, Sant Climenç)

Guerra Civil

Una de les primeres reaccions de l’inici de la guerra Civil al Solsonès és l’alerta entre els homes, principalment capellans i propietaris, que cerquen amagatall o s’embosquen, igualment que aquells que són cridats a quintes per l’exèrcit republicà.
D’aquesta manera intentaven evadir  la policia de l’autoritat del moment, els espies del comitè o els guardes d’assalt, que sovint anaven a buscar homes emboscats per denunciar-los com a desafectes al règim o desertors, i obligar-los a anar al front o empresonar-los.

Informació sobre la guerra civil: Centre d’Estudis Lacetans, grup d’història i Batalló Disciplinari de Clariana de Cardener

La modernització

A partir dels anys 60 la mecanització de l’agricultura porta a un canvi significatiu en la identitat paisatgística i també socioeconòmica del territori.
Avui el Sud del Solsonès viu principalment de la pagesia, mantenint el vestigi de gairebé 1000 anys d’història.

Altres enllaços d’interès:  Projecte Molsa